Uttalande RMS Höstmötet 2024

0

Stärk de regionala musikinstitutionerna!

Kultursamverkansmodellen mellan staten och regionerna i Sverige infördes 2011. Modellen bygger vidare på en lång tradition av flernivåstyre. På de olika nivåerna lokalt, regionalt och nationellt arbetar vi självständigt men vi samordnar oss också med varandra, i dialog och i resursfördelning. En modell där alla är med och bidrar till ett helt Sverige.

De regionala musikinstitutionerna, som samlas i den nationella samverkansorganisationen Regional Musik i Sverige, RMS, fyller en otrolig viktig del i svenskt kulturliv. RMS:s medlemmar musiksätter hela Sverige med både bredd och spets och främjar därigenom allas möjligheter till musikaliska upplevelser, deltagande och utveckling. Från norr till syd, från öst till väst. Medlemsorganisationerna erbjuder musikaliska upplevelser inom alla musikstilar till alla medborgare, med egna ensembler eller frilansproduktioner, och utgör sammantaget den största arbetsgivare för landets frilansmusiker. Det går inte att nog betona hur viktigt det är att de regionala musikinstitutionerna kan fortsätta bedriva sin verksamhet, så att invånarna i hela Sverige även fortsättningsvis får ta del av scenkonst av hög kvalitet. Detta är nu hotat.

De regionala musikinstitutionerna ser därför med stor oro på det som nu inträffat i svensk kulturpolitik nationellt. Den statliga uppräkningen uteblir och det finns risk för ytterligare neddragningar. Som vi ser det är det inte så det var tänkt med Kultursamverkansmodellen; att staten drar sig ur, för att lägga allt större ekonomiskt ansvar på regionerna. Dessutom sker detta i ett läge där det varit hög inflation och merparten av landets regioner brottas med stora underskott.

Vi ser det också som att man nationellt sätter stad mot landsbygd, där det blir allt tydligare att det framför allt är de nationella institutionerna, företrädelsevis i huvudstaden, man tar resursmässigt ansvar över.

Det är hög tid att stärka de regionala musikinstitutionerna!