Regional Musik i Sverige tar tydligt avstånd från Rysslands oprovocerade angrepp på Ukraina och dess befolkning.

0

Regional Musik i Sverige tar tydligt avstånd från Rysslands oprovocerade angrepp på Ukraina och dess befolkning. Handlingarna saknar respekt för människovärdet, mänskliga rättigheter och demokratin. 

Våra tankar går till alla civila och till de konstnärer och kulturarbetare som vågar dröja kvar i landet, men också till de som tvingats på flykt. I krig är alltid civilbefolkningen förlorarna och till alla de ukrainska invånare som nu är lämnade i krig och förstörelse uttalar vi vårt stöd. 

Den fria kulturen och yttrandefriheten är en av den fredliga demokratins grundpelare och garanter. Konsten och kulturen hjälper oss också att skapa stabilitet och mening i en oviss tillvaro. Den konstnärliga friheten och allas rätt att uttrycka sig måste alltid försvaras. 

Vi inom regional musikverksamhet har förhoppningen att Ryssland snarast avbryter sin militära aggression och att Ukrainas befolkning därefter får möjlighet och hjälp att bygga upp landet och sörja sina döda. Våra regionala musikinstitutioner kommer att göra allt vi kan för att på olika sätt stötta Ukrainas konstnärer, institutioner och kulturaktiva nu och i det framtida återuppbyggnadsarbetet. 

  • Uttalandet är antaget av Regional Musik i Sveriges årsmöte i Växjö, 29 april 2022   

Betraktelse från RMS höstmöte i Visby

0

Ny i styrelsen? Hur länge är man det? Lite längre tid än vanligt känns det som under den här Corona-pandemin. Jag fick förtroendet att vara med i RMS styrelse vid årsmötet 2021. Vid höstmötet i Visby, som började den 8:e december, fick jag för första gången möjligheten att träffa de övriga ledamöterna och medlemmarna på riktigt!  

Maria Bronelius, 1:e Vice ordf. Musik Hallandia

På onsdagen anlände deltagare från nästan alla regioner i Sverige till Gotland och Visby. Efter frukost på torsdagen var programmet fullspäckat med nyttig info för en nykomling som jag och helt säkert också för dem som varit med ett tag. Till exempel hade inte jag fattat hur JMI en gång startat, hur länge det funnits eller hur stort det faktiskt är. Eller Ethno – som det växer! Och rösträtt i förskolan är inte så tokigt som det låter, det är klart att små barn ska få möjlighet att sjunga på sitt sätt, använda sina röster efter sina förutsättningar och inte efter oss vuxna. 

Läs mer…

Gustaf Bäckström Elmelid om JMI och sin roll som internationell koordinator

0

Jeunesses Musicales International (JMI) är en organisation med säte i Bryssel som arbetar för att ena och stärka ungdomar världen över genom musik. JMI har tolv olika program med olika inriktningar där just musik och ungdomar är gemensamma nämnare. När RMS tog över det svenska medlemskapet i JMI tog man också över ansvaret för programmen YAM Sweden, Imagine Sweden och Ethno Sweden som är de tre program inom JMI som finns här i Sverige. RMS gjorde då analysen att det behövdes en ny tjänst som internationell koordinator. En länk mellan de nationella och de internationella organisationerna och programmen som kunde arbeta med struktur, kommunikation och information kring dessa.  

Gustaf Bäckström Elmelid

Jag har nu, sedan jag tillträdde tjänsten i september 2021, försökt identifiera vilka behov jag kan uppfylla för att stärka våra program och vårt internationella arbete. Programmen vi jobbar med i Sverige är YAM Sweden, Imagine Sweden och Ethno Sweden

Läs mer…

Leif Sandberg

0

Jag är ordförande för Wermland Opera och vald från Region Värmland. Jag är politiker för moderaterna och är i dag också verksam i Region Värmland som 2:e vice i ordförande i Regionfullmäktige. Jag är också valde revisor i Sveriges kommuner och regioner. Jag har sysslat med politik på hel och deltid under 40 år. Som heltidspolitiker var jag kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Hammarö kommun. Jag är 65 år och är fortfarande yrkesverksam på skatteverket i kanske 1 år till. Jag har långt innan jag var ordförande för Wermland Opera, politiskt arbetat för Wermland Opera och har följt dess utveckling från starten och under en period revisor.

Jag är född och uppväxt på Hammarö där jag bor kvar. Hammarö är en ö i Vänern söder om Karlstad.
Jag är gift och har en dotter som bor i Stockholm.

Maria Bronelius

0

Jag, Maria, är alldeles ny i styrelsen för RMS och fortfarande ganska ny som ledamot i Region Hallands driftsnämnd för Kultur och skola, som också har Musik Hallandia under sina vingar. Politik har jag dock sysslat med på kommunal nivå sedan 2007, mestadels inom området barn och utbildning men en mandatperiod i Miljö och bygg har jag också hunnit med.

Till vardags är jag farmor, fru, lantbrukare och biodlare i nu nämnd ordning och just nu i färd med att byta boende och liv på en stor gård, till en tillvaro på en mycket mindre dito. Det har sina för- och nackdelar att vara gift med en bonde, fördelarna är många, nackdelarna är främst de här två: Du får aldrig vara nöjd med vädret och man flyttar inte så lätt på en bonde. Men nu var han redo att flytta hemifrån och jag flyttar gärna med.

Kultur, och i synnerhet musik, är livsviktigt för mig. Jag är inget vidare på att sjunga, jag spelar inget instrument så att någon skulle vilja lyssna på mig, men musik i alla former påverkar mig mycket och nästan alltid i positiv riktning. En musikslinga kan förflytta mig från nutid och verklighet till dåtid och fantasi på ett ögonblick. Musik med sväng gör mig dansnödig och en riktigt bra rocklåt får mig att fortsätta röra mig, läs motionera, fast jag egentligen är dödstrött.

Just nu längtar jag allra mest efter att få uppleva musik tillsammans med andra igen. En stråkkvartett i kyrkan, direktsänd opera på biografen, rockkonsert på en arena eller det lokala coverbandet i bygdegården här hemma.

Jag vill passa på när jag nu fick möjlighet att tacka för förtroendet att bli invald i RMS styrelse och jag ser fram emot att lära mig mer om RMS arbete och betydelse.

Maria Bronelius (C)

Rapport från verksamheterna

0
Vicky Sverkerson, scenkonstchef Musik Hallandia och adjungerad i RMS styrelse

Vår digitala utveckling har tagit stormsteg under det senaste året. Behoven av att kunna kommunicera med en publik har varit stora. I det utvecklingsarbetet har vi fått stora problem kring upphovsrätt, närliggande rättigheter och licensavtal. Vi är nog många som lärt oss mycket nytt och kanske på en alltför detaljerad nivå än vad vi önskat. Svensk Scenkonst har försökt hjälpa oss under våren som har varit en turbulent tid där vi var och en har suttit i många strandade förhandlingar med musikförbunden, blivit tvingade att tillfälligt stänga ner våra digitala plattformar och även fått betala viten. Många av oss har nu ett tillfälligt avtal men inte alla. Svensk Scenkonst har hjälpt till att ta fram avtalsmallar och lathundar för var vi bör tänka på och kanske inte gå med på men det har varit tuffa tongångar. Avtalsjuristerna på Svensk Scenkonst har arbetat igenom kollektivavtalet som reglerar dessa frågor och kommit med rekommendationer hur vi ska kunna hantera digitala licenser utan att bryta det kollektivavtal som gäller nu. Det stödet har varit väldigt bra och digitala plattformar ligger nog högt på allas våra agendor. I skrivande stund kommer information från Svensk Scenkonst att Musikförbunden har en annan syn kring tolkningarna och samtal ska fortsätta mellan parterna.
Med andra ord – fortsättning följer vi är inte i mål.

På Turné
– fortsätter arbeta och har bråda dagar för att sjösätta det första operativa året med turnéstart i oktober. 14 av våra organisationer är nu involverade i arbetet och fler ansluter nästa verksamhetsår. Ett samarbetsavtal mellan oss är på gång som reglerar strukturerna och våra åtaganden. Följ arbetet på hemsidan http://www.pa-turne.se/ och anmäl er till nyhetsbrevet för löpande uppdateringar.
http://www.anpdm.com/form/4145504179444258467340/434B5944734447584271

Digital plattform – vår gemensamma utvecklingsbidragsansökan till Kulturrådet kring en digital plattform för RMS verksamheter fick avslag i mitten på maj. På Musikchefskollegiets nästa möte i höst får vi diskutera hur vi går vidare.

Nationella musikmötet blir nu äntligen av den 10-12 november i Västerås. Värd är Västmanlandsmusiken. Det kommer en save the date innan sommaren och en inbjudan med

RMS administratör slutar till sommaren

0

Efter 6 år som administratör för RMS har jag bestämt mig för att det är dags att ta nya kliv.
Jag kommer att ta en paus från arbetslivet och studera ett år och samtidigt fundera vidare, planera och börja verkställa planer som växt fram under åren.

Att arbeta med RMS styrelse är ett trevligt uppdrag och som har berikat mitt arbete med att få lära mig nytt, men framför allt att få träffa riktigt trevliga människor som alla jobbar för att uppnå ett gemensamt mål- att på olika sätt verka för den regionala musiken runt om i hela Sverige. Tillsammans med RMS styrelse har jag vid ett flertal tillfällen, förundrats över att det går att förena produktivt arbete och att samtidigt ha det riktigt trevligt! I RMS styrelse utesluts vare sig det ena eller det andra.

Så om än jag känner att det är dags för mig att gå vidare, så är det med en viss portion av vemod då jag kommer att sakna er alla både i styrelsen och RMS medlemmar! Tack för dessa år och tack för att ni gjort min tid så trevlig!

Gustaf Elmelid

0
Foto: Simon Hjortek

Jag växte upp med folkmusik från alla delar av världen och präglades musikaliskt av detta under de första tio åren av mitt liv. Jag upptäckte dock skatepunken under mitten av 90-talet och det var som om en helt ny värld öppnade sig. Jag började lira elgitarr i diverse band och fick mycket stöd från olika studieförbund, vilka jag fortfarande hyser stor respekt för och ser ett stort värde i.

Efter gymnasiet och några längre perioder utomlands flyttade jag till Uppsala där jag gick musiklinjen vid Wiks folkhögskola. Där fick jag dels upp ögonen för vokalgruppsmusik men också för helt andra delar av vår fantastiska musikvärld. Jag lärde mig uppskatta alla små detaljer och komponenter som gör att viss musik kan svänga så otroligt mycket! Under året på Wik formades jag musikaliskt till den jag är idag.
Efter studier i musikvetenskap, företagsekonomi, estetik, entreprenörskap, konstvetenskap och juridik är jag nu tillbaka i Falun. Här jobbar jag som projektledare på Unga Musik i Dalarna samt som nationell samordnare för den internationella mötesplatsen och musiktävlingen Imagine Sweden. Jag är även medlem i tankesmedjan Unga tankar om musik.

Barn och unga är, utan tvekan, den viktigaste och roligaste målgruppen att arbeta med om ni frågar mig. Det känns klockrent att RMS nu är medlemmar i JMI och det ska bli väldigt spännande att få jobba närmare JMI och framförallt de program (Ethno, Yam och Imagine) som RMS nu tar under sina vingar.

Ordförande rapporterar

0
Nina Björby, ordförande RMS, Region Västerbottenordförande för Kulturutskottet ledamot Regionala utvecklingsnämnden

God fortsättning kära medlemmar,

Efter ett minst sagt annorlunda år och ett nytt år som börjat bra men också skakat våra demokratiska grundvalar, så behövs scenkonsten mer än någonsin! 

Vårt gemensamma Folk och Kultur blir digitalt men grunden till kulturens roll i samhällsutvecklingen finns där och programmet innehåller minst lika mycket som tidigare år (läs mer på www.folkochkultur.se). Jag är otroligt stolt över att vi tillsammans med länsteatrarna och länsmuseerna har lyckats skapa en nationell arena där konsten och kulturen står i fokus – och sakta men säkert utvecklar vi konventet så att det ska bli än bättre. Tack vare Eskilstuna och Sörmland så har vi också fått en plats och människor som är otroligt engagerade.

 Det känns även himla fint att RMS kunde överta medlemskapet i JM International efter JM Sweden så att vi nu kan säkra en internationell fortsättning på Ethno, Imagine och YAM – vi behöver samverka mer över nationsgränserna inte mindre i dessa tider.

Det är även tryggt att veta att ni alla finns där och musiksätter hela Sverige från norr till syd, från öst till väst.

Sist men inte minst så hoppas jag att vi snart får träffas i salongerna och mötesrummen igen – det har varit otroligt härligt att få ta del av så mycket scenkonst och digitala möten, men jag känner ärligt talat att det börjar bli lite ”platt och fyrkantigt”.

Allt gott till er alla och tag hand om varandra, 

Nina Björby

ordförande Regional Musik i Sverige